Śliwki pod owsianą kruszonką kojarzą mi się z jesienią. Z
końcem września i w październiku coraz częściej sięgam po korzenne przyprawy,
aromatyczne herbaty i ciepłe desery - też tak macie? I właśnie śliwki
pod kruszonką są jednym z moich smaczków. Czasem podaję je na
śniadanie, bo spokojnie mogą zastąpić posiłek. Śliwki pod wpływem
temperatury rozpadają się, puszczają sok i łączą z kruszonką, która z
wierzchu pozostaje nadal chrupiąca. No uwielbiam!
Moja wersja nie zawiera cukru, jedynie miód. Lubicie desery na ciepło?
Moja wersja nie zawiera cukru, jedynie miód. Lubicie desery na ciepło?
Składniki:
- 8 śliwek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki miodu
- 50g orzechów (brazylijskie, włoskie lub ziemne)
- 50g płatków owsianych
- 100g mąki orkiszowej
- 80g oleju kokosowego
Przygotowanie:
Śliwki umyj, przekrój na pół, wyjmij pestki i pokrój w kostkę. Posyp cynamonem i wymieszaj z miodem. Przełóż śliwki do mniejszych foremek lub do jednej formy do zapiekania.
Rozpuść olej
kokosowy, płatki owsiane i orzechy zmiel na mąkę (możesz zostawić drobne
kawałki, żeby kruszonką przyjemnie chrupała). W misce połącz zmielone
płatki, orzechy i mąkę, wlej olej kokosowy i wymieszaj, możesz ugnieść
je dłońmi. Ciasto powinno się kruszyć.
Wyłóż ciasto na śliwki, lekko ugnieć. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 30 min. Podawaj na ciepło lub na zimno.
pyszny jesienny deserek!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń